Ote lehdestä ”Villafamiljen” nro 4/98

Valikoima elektronisia tuhoeläinsäikyttimiä. Taustalla olevilta kolmelta hiirensäikyttimiltä puuttuu säänkestoista kaijutinta ja soveltuvat siten vain lämmitettyihin tiloihin. Pyöreä resonanssimalli vasemmalla on kapseloitu Topo Stop R 100 ja on kehitetty pitämään seinät ja palkistot vapaana hiiristä. Neliskulmainen ultraäänimalli viistosti takana on kapseloitu ja voidaan sijoittaa kosteisiin tiloihin (ullakolle ja perustuksiin). Molemmat resonanssiruuvit oikealla etuallala häätävät myyrät ja maamyyrät puutarhasta. Oikeanpuoleinen malli on varustettu kosteudenpoisto aukoilla ja elektroniikka on kapseloitu. Nämä ominaisuudet puuttuvat keskellä olevasta laitteesta.

 
Foto: Dan Ljungsvik

Kamppailussa tuhoeläimiä vastaan ihminen on historiallisesti nähtynä kehittänyt yhä viekkaimpia saneerauskeinoja. Valitettavasti perusedellytysten merkitys onnistuneelle tulokselle usein unohdettu. Tästä saat pienen muistutuksen siitä mitä ottaa huomioon tuhoeläinten saneerauksessa.

Tiivistä talosi
On selvää että on täysin mahdotonta saada talo tai puutarha täysin tiiviiksi. Jos olet jo tiivistänyt trossipohjan näkyvät reijät, varustanut
ulkolaudoituksen reijitetyllä vannenauhalla (löytyy rautakaupasta), laittanut teräsverkost kylmävintint tuuletusrakoihin tai  kaivanut alas suojaavan  teräsverkon myyriä vastaan erityisesti houkuttelevien istuutusten ympärille, olet jo suojannut omaisuutesi melko hyvin.

Poista ruoka

Tuhoeläimet etsivät jatkuvasti ruokaa. Pidä huoli siitä että kaikki muonatarvikkeet, erityisesti vapaa-ajan asunnoissa ovat säilytetty suljetuissa astioissa (lasi- tai pelti- ei muovi!) ja pidä tiskialtaan alla puhdasta.

Ole kärsivällinen
Lopulta pitää olla vähintään yhtä kärsivällinen kuin tuhoeläimet. Jos valitset perinteisen saneerauksen, saat itse olla kärsivällinen ja ahkerasti tyhjentää kaikki loukut tai täytämällä myrkkyä. Tosin se on melko mahdotonta talviteloilla olevassa vapaa-ajan asunnossa.

Jos sen sijaan luotat uuten teknkiikkaan ja elektronisiin tuhoeläinkarkuuttimiin olostasi tulee paljon mukavampi, mutta onko elektroniikka tehokas?

Tästä kiistellään. Jotkut tuhoeläinsaneeraajat jotka käyttävät perineisiä keinoja kyseenalaistavat uuden tekniikan. Toisaalta löytyy erittäin tyytyväisiä käyttäjiä. Lisäksi tuhoeläinkarkuuttimien valmistajat täsmentävät että on olemassa lukuisia tieteellisiä julkaisuja jotka vahvistavat hyvät kokemukset.

Väite että ihmisten ja kotieläinten kuuloaisti vahingoittuu on joskus esitetty argumenttinä tuhoeläinkarkuuttimia vastaan. Koska ultraääni ei läpäise seiniä eikä palkistoja ja karkuutin melkein aina asennetaan sivutiloihin kuten esim. kylmävintti tai ryömintäperustukseen, tämä argumentti ei ole pätevä. Moderni elektroninen karkuutin ei myöskään jatkuvasti lähetä ultraääntä, vaan tietyin ajanjaksoin.

Alla selostetaan lyhyesti tavallisimpia saneerausmenetelmiä ja niitten etuja ja haittoja. Joka kategoriassa löytyy useampia valmisteita mistä valita.  Teksti: Rosi Tholin  Käännös: Nils Manelius

 

Hyödyt  & haitat

 Rotanmyrkky

 Loukut

 Elektroniset hiiren ja myyrän karkottimet

 +

Helppo levittää.
Alhaiset kustannukset

Soveltuu hyvin rajoitetulle tuhoeläinongelmalle. Alhaiset kustannukset.

Vaivaton asennus ja käyttö.
Automaattinen – ihanteellinen ratkaisu suljetuille kesämökeille.
Pitkän ajan vaikutus – mikroprosessori ohjattu - äänivariaatio
Takaisinlunastustakuu 1)
Alhainen pitkäaikaiskustannus 2)
Hygieeninen. Ympäristöystävällinen.

 -

Vaarallista lapsille ja kotieläimille.
Usein lyhytaikainen teho – tuhoeläimet oppivat välttämään myrkyn. On pakko laittaa ulos monta kertaa vuosittain. – Epäkäytännöllistä suljetuissa kesäasunnoissa.
Terveydellinen haitta – Raadon hajua seinissä ja lattiassa.
Lisääntynyt resistenssi tuhoeläimissä antaa ennen pitkää heikomman tehon.
Ympäristövaara – muunmueassa petolinnut ja vesiorganismit kärsivät.

Epäkäytännöllistä isommissa tuhoeläin ongelmissa jossa loukkuja joudutaan jatkuvasti tyhjentämään ja virittämään. Epäkäytännöllistä kesämökeissä jotka suljetaan talveksi. Hankala virittää – sormet puristuksessa tai laukeamattomat loukut jossa syötti viety.
Muonavarasto houkuttelee paikalle lisää tuhoeläimiä. Sanitäärinen haitta.

Suhteellisen korkea investointikustannus.
Ei välitöntä tehoa, normaali saneerausaika; 3 - 20 päivää – pitempiä aikoja voi esiintyä.

1) jopa 12 kuukautta esintyy. 2) Koskee varustusta jossa on säätäkestävä kovaääninen vaihtoehtoisesti myyränkarkotin jossa on kondenssiveden poisto ja sisäänkapseloitu elektroniikka. Varustus joka ei ole suojattu yllämainitulla tavalla on rajoitettu elinaika.

 

 takaisin