Hiiret, myyrät ja muut tuhoeläimet kuriin

Kamppailussa tuhoeläimiä vastaan ihminen on historiallisesti nähtynä kehittänyt yhä viekkaimpia saneerauskeinoja. Elektronisia hiirensäikyttimiä on ollut markkinoilla lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Ensimmäiset laitteet olivat yksinkertaisesti luotuja eivätkä kovin tehokkaita, mutta kehitys on ollut mullistavaa. Topo Stop ja Mole Stop –laitteet edustavat viimeisintä tekniikkaa elektronisen tuhoeläinsaneerauksen alalla.

Laitteella on kaksi taajuusasentoa. Toisessa on täysin kuultava ääni (6-9) kHz), joka antaa laajemman vaikutuksen ja tunkeutuu paremmin koloihin ja nurkkiin, mutta ääni on ihmisiä häiritsevä. Tämä asento soveltuu siksi asumattomiin tiloihin kuten vapaa-ajan asuntoihin, varastotilat sekä hyvin eristettyihin kylmiin ullakoihin ja ryömintäperustuksiin. Toisessa asennossa laite antaa puhtaan ultraäänen taajuusalueella 25 30 kHz.

Sattumavaraisten äänitaukojen ohella (1 – 40 sekuntia), jonka laitteen mikroprosessori Textruta:  
Topo Stop -hiirenkarkotin

 

Laitteella on sisäänrakennetun prosessorin ansiosta oma itsenäinen ”älykkyys”. Tämä tarkoittaa sitä, että kun useampi laite toimii samassa tilassa syntyy täydentävä äänikuva. Tuhoeläimille syntyy vaikutelma, että ne eivät koskaan tiedä kumpi ”vihollisista” haukkuu heitä seuraavalla kerralla.

Ultra-ääni ei ole haitallista ihmisille eikä eläimille.

Tavallinen harhakäsitys elektronisesta ultra-äänestä on että ultra-ääni voi läpäistä seiniä ja katon. Näin ei ole asian laita. Ultra-ääni noudattaa fysiikan lakeja ja voi levittäytyä ainoastaan avoimessa tilassa johon hiirenkarkotin on asennettu. Samassa tilassa ääni heijastuu kaikkia kovia pintoja vastaan, kuten valo heijastuu peilistä.

Parhaimman tehon saavuttamiseksi olisi paras asentaa laite siihen tilaan, jota tuhoeläimet käyttävät ”eteisenä” esim. ryömintäperusta ja/tai kylmävintti. Tällä tavalla tuhoeläimet altistuvat häiritsevälle äänelle jo ”eteisessä” ja niiden on tuntuvasti vaikeampi pysyä talossa

Tuhoeläimet kokevat karkottimen elävänä olentona

Tuhoeläinkarkottimen asennus talon tai myyränkarkottimen asennus puutarhaan merkitsee sitä, että tuhoeläimet saavat kilpailijan, joka kilpailee tilasta. Pitkällä tähtäimellä tuhoeläimillä ei ole mitään mahdollisuutta voittaa. Jyrsijät kokevat merkittävästi sitkeämmän elektroniikan elävänä olentona joka kilpailee reviiristä. Välittömästi sen jälkeen kun saneeraus on aloitettu voidaan todeta että esimerkiksi hiirien lukumäärä on lisääntynyt.

Itse asiassa eläimet ovat vain aktivoituneet kamppailussaan tunkeilijaa vastaan. Kun halutaan parantaa karkoitusedellytyksiä, pitää parhaimman kyvyn mukaan tiivistää kaikki talon sisääntulotiet, osaksi soveltaa ”palaneen maan taktiikkaa” eli poistaa kaikki mahdollinen mikä kelpaa elannoksi. Jotta jäljellä olevia tuhoeläinten tuloteitä voitaisiin valvoa, voidaan levittää liitua tai kalkkia strategisiin paikkoihin ja tällä tavalla paikallistaa mahdollinen liikenne.

Topo Stop ja Mole Stop laitteita tuo maahan Manelius Agenturer Maarianhaminasta.

Lisätietoja:

 

Nils Manelius

puh. 018 16905, 0400 522 321

www.topostop.fi


 tulosta sivu

tuottaa ja joka ehkäisee tuhoeläinten tottumisen, tuotetaan myös äänentoistoin aikana äkkinäisiä taajuushyppyjä (noin 3 kertaa/sek). Nämä hypyt tapahtuvat lyhyemmässä ajassa kuin mikrosekunti. Tämän seurauksena kaiutin ei oikein pysy mukana, jolloin heikko naksahdus on kuultavissa. (Kaiuttimen kalvon tulee liikkua fyysisesti asennosta toiseen äärimmäisen lyhyessä ajassa). Tämän heikon naksahduksen ihmiset voivat havaita, kun laite on ultraääniasennossa. Nyt idean ytimeen. Samalla tavalla kuin Topo Stopin kaiutin ei ehdi seurata äkkinäisiä äänenvaihteluja, eivät myöskään tuhoeläinten herkät kuuloaistit seuraa perässä jolloin niille syntyy voimakas kivun tunne.