Faktaa ultra-äänestä

 

 

Ultraääni on säveliä joiden taajuus ovat niin korkeita että ihmiset eivät normaalisti havaitse kuuloaistillaan. (noin 20 –20 000 Hz). Topo Stop ultraäänimallit E250 & E500 toistavat primääristä mikroprosessoriohjattua sattumavaraista ultra-ääntä taajuusalueella 25000 – 30 000 hz. Ultraääni leviää vain siinä avoimessa tilassa mihin hiirenkarkotin on asennettu ja heijastuu kaikista kovista pinnoista samalla tavalla kuin valo heijastuu peilistä. Ultraääni ei siis pysty läpäisemään seiniä, lattiaa tai kattoa!

Tästä opimme että laiteasennus esim. Ryömintäperustuksessa ei tuota tyydyttävää äänenleviämistä, joka selkeästi ilmenee oheisesta animaatiosta.

 

 

 

 

Paras laitesijoitus
Varmistuaksemme että ultraääni leviää mahdollisimman hyvin esim. ryömintäperustuksessa jossa on väliseinä (iä) on ensin yritettävä sijoittamaan hiirensäikytin oheisen animaation mukaisesti. Jos väliseinä on paksu ja aukko pieni, voi olla hyvä asentaa taitettu pelti tai masoniittilevy (kohtisuoraan) heti laitteen kaijuttimen eteen. Laitteen ääni ”halkaistaan” puoliksi ja heijastuu ilman tehonhävikkiä molempiin perustuspuoliskoon.

 

Ullakkoasennuksessa jossa on väliseiniä on erityisen tärkeää sijoittaa taitettu pelti laitteen eteen jotta mahdollisimman paljon ensimmäisestä ääniaallosta osuisi päitten nokkiin. Ellei asenneta äänenheijastinta kaijuttimen eteen ensimmäinen ääniaalto pomppii kattoon ja heijastuu sitten alas eristykseen joka voimakkaasti vaimentaa äänen leviämistä.

Ultraääni ei ole haitallista ihmisille eikä lemmikeille.
Jotkut ihmiset kantavat huolta siitä että ultraääni voisi olla haitallista ihmisille ja eläimille. Näin ei ole, kahdesta syystä:
1) Ensinnäkin laitteisto sijoitetaan melkein poikkeuksetta tiloihin joissa emme itse oleskele. (ullakolle, ryömintäperustukseen jne.) ja olemme oppineet että ääni pysyy tässä tilassa.
2) Toiseksi meitä ympäröi jo kakofonia erilaisia ultra-ääniä: Loisteputkista, TV-vastaanottimista, jääkaapeista ja muista kodinkoneista. Ainut raportoitu haitta mikä löytyy raportoituna on loisteputket joilla on hiukan liian matalat äänitaajuus (60 000 Hz) joillekkin ihmisille nämä loisteputket ovat aiheuttaneet päänsärkyä.

 

  takaisin